Theorie-examen

Voordat je rijexamen mag doen moet je ook examen doen voor het theoriegedeelte. Bij dit examen wordt getest of je de verkeerregels kent en of je over voldoende voertuigkennis beschikt.

Je mag theorie-examen doen vanaf het moment dat je 16 jaar wordt, althans voor het rijbewijs b. Heb je het theorie-examen gehaald dan krijg je een certificaat, dit certificaat is een jaar en ze maanden geldig. Binnen deze periode moet je dan het rijexamen succesvol hebben afgesloten, lukt dit niet dan vervalt de geldigheid en moet je opnieuw theorie-examen doen.

Om je goed te kunnen bereiden kan je een theorieboek bestuderen en bijvoorbeeld proefexamens maken om te toetsen of je over genoeg kennis beschikt. Het is ook mogelijk om theorielessen te nemen, je volgt dan klassikaal of individueel lessen waarin je wordt klaargestoomd voor het theorie-examen. Volgens het CBR is dit de meest effectieve manier om je voor te bereiden op het theorie-examen.

Let op, het CBR is erg streng, kom je te laat voor het examen of breng je geen geldig legitimatiebewijs mee dan sturen ze je zonder pardon weer terug naar huis. Je mag dan geen examen meer doen op dat moment en zal dus een andere datum moeten reserveren.