Verschillende dingen die handig kunnen zij bij het volgen van rijlessen. Uit onderzoek is gebleken dat hoe jonger je begint met rijlessen volgen hoe succesvoller en sneller je zult afrijden. Tegenwoordig is het al mogelijk om vanaf je 16,5 levensjaar te beginnen met het volgen rijlessen.

In de grote steden zijn er veel verschillende rijscholen die rijlessen kunnen aanbieden. Indien je echt zo snel mogelijk wil afrijden kun je al vanaf 16 jaar beginnen met het volgen van een theorie cursus. Wanneer deze gehaald is zullen ook de lessen beter gaan. Je weet namelijk waar je tijdens de praktijk lessen moet op letten en hoe je bepaalde situaties moet beoordelen.

Tijdens mijn eigen eerste rijlessen Utrecht vertelde mijn rijinstructeur dat het aantal lessen afhankelijk is van verschillende factoren. Wat mij opviel is dat hij aangaf dat mensen die veel teamsporten beoefenen sneller afrijden. Hij zei dat met een teamsport rekening moet worden gehouden met teamgenoten (eigenlijk dus de omgeving) en er moeten bij teamsporten constant situaties ingeschat worden.

Een andere factor die moet worden meegenomen is de al aanwezige rij ervaring. Indien er al ervaring is met het rijden van een scooter of helemaal schakelbrommer is de kans op slagen met weinig lessen een aanzienlijk stuk groter. Vooral rijervaring met het rijden op een schakelbrommer is hierbij handig. De besturen weet immers al hoe er moet worden geschakeld en dit is een groot voordeel bij het beginnen met rijlessen.  Dit kan ook handig zijn bij het volgen van rijlessen bij jou in je staf of dorp. Het is altijd handig om de verschillende rijscholen met elkaar te vergelijken op prijs en slagingspercentage.