Lange tijd ging men er van uit dat slapen nodig was om het lichaam en de geest in de gelegenheid te stellen om te herstellen van de geleverde inspanning van die dag. Er is bewezen dat de mens na achttien uren zonder slaap een verminderd reactievermogen heeft. Bovendien valt u zonder dat u het merkt af en toe een paar seconden in slaap. Vooral wanneer u bijvoorbeeld autorijdt, kan dit uiteraard erg gevaarlijk zijn.

Recent onderzoek wijst uit dat de hersenen slaap nodig hebben om de gebeurtenissen van de afgelopen dag te verwerken. Sommige informatie wordt bewaard in het geheugen en andere informatie wordt als het ware gewist. Een deel van de informatie wordt bewaard waar u er snel bij komt, andere informatie gaat als het ware een soort van archief in. Hoe langer u wakker blijft, hoe meer uw hersenen het laten afweten. Als eerste gaan al uw cognitieve functies achteruit. Daarna laat de rest van uw lichaam het ook afweten. Ernstig slaapgebrek kan zelfs de dood als gevolg hebben.
Zonder slaap is het voor uw hersenen onmogelijk om al het gebeurde te verwerken. Het wordt dan langzaam maar zeker een zooitje in uw hoofd. Maar als u juist wel slaapt, dan wordt alle informatie verwerkt. U presteert dan uitstekend. Alles wat u uzelf aanleert wanneer u wakker bent, onthoudt u beter als er een goede nacht rust achteraan zit. Om goed te blijven presteren is voldoende en regelmatig slapen dus een vereiste.