Je eerste auto: tips voor afsluiten autoverzekering

Je bent net geslaagd voor je rijbewijs en wil een auto kopen. Voordat je de weg op mag, moet je eerst een autoverzekering hebben afgesloten. Als onervaren bestuurder is dat nog wel eens lastig, omdat autoverzekeraars je als risicovolle automobilist zien. Een paar tips van Independer om het wat makkelijker te maken en de premie laag te houden.

Tip 1. Kies niet voor een splinternieuwe auto 

Wil je meteen in een gloednieuwe auto rijden? Dan moet je niet vreemd opkijken als je, zeker als onervaren bestuurder, een flinke premie betaalt. De autoverzekeraar houdt namelijk ook rekening met de eigenschappen van de auto. Heeft je auto meer vermogen? Dan betaal je meer premie. Kies daarom voor een wat minder luxe auto, eventueel een tweedehands model.

Tip 2. Denk aan je rijstijl om ongelukken te voorkomen 

Het is aantrekkelijk om het gaspedaal eens diep in te trappen, maar daarmee vergroot je wel de kans op ongelukken. En na een ongeluk, ga je meestal meer premie betalen. Rijd daarom defensief. Dat is veilig, goed voor het milieu en houdt de premie van je autoverzekering laag.

Tip 3. Sluit autoverzekering niet af op naam van je ouders 

Het lijkt misschien aantrekkelijk om de autoverzekering op naam van je ouders af te sluiten, zodat je minder premie betaalt en meer schadevrije jaren hebt. Dat mag echter niet.

De autoverzekering moet afgesloten zijn op naam van de hoofdbestuurder van de auto, in dit geval jijzelf. Dat wil overigens niet zeggen dat je nooit een ritje mag maken in de auto van je ouders.